ORGANISATIES

Lewetocht op zondag 3 mei 2020, beschrijving parcours

De jaarlijkse lentetocht start traditiegetrouw vanuit Huizingen, een deelgemeente van Beersel, in de Groene Gordel rond de hoofdstad en meer bepaald in de Zennevallei. Dit is de streek tussen het Zoniënwoud en de rivier de Zenne. Het landschap is heuvelachtig en doorsneden door talrijke beken en holle wegen. Het is ook een bosrijk gebied. Het grootste bos ervan is zeker Hallerbos met zo’n 600 ha oppervlakte.  Dit bos maakte in de oertijd deel uit van het grote “Kolenwoud”, waaronder ook het Zoniënwoud en andere bossen uit de streek behoren. Het Hallerbos is tot ver buiten de landsgrenzen bekend om zijn immense tapijten van geurende, wilde hyacinten die bloeien eind april, begin mei. Dit schitterende, blauwe tapijt is weggelegd voor de wandelaars die kiezen voor de afstanden vanaf 21 km.


- De absolute blikvanger van deze tocht is ongetwijfeld het Provinciedomein van Huizingen. De parking, op slechts 400 m van de startzaal verwijderd, biedt plaats aan 800 wagens. Het park heeft een oppervlakte van 91 ha en is grotendeels bebost. Je vindt er percelen met bloeiende lentebloemen, een blindentuin, een roeivijver, een zwembad, een klein dierenpark, een hertenweide en speeltuinen voor verschillende leeftijden.  Een ideale bestemming voor groot en klein.  Het kasteel zorgt voor het sprookjesachtige karakter van het geheel. 

- Ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling ’58 in Brussel ontwierp landschapsarchitect Paul Dewit een rotstuin in het Provinciedomein van Huizingen. Kenmerkend voor het ontwerp was de wilde natuur met waterpartijen en een unieke alpiene plantencollectie. Na meer dan 50 jaar was het echter nodig om de tuin te restaureren. Deze werken zijn nu succesvol afgerond zodat de unieke rotstuin van 5 hectare weer schittert en toegankelijk is voor het publiek. De rotstuin “Bloemendal” is een parel van de typisch Belgische tuinkunststroming “Le Nouveau Jardin Pittoresque” rond een klaterende bergbeek die natuurlijk en vrij van de helling stroomt. Een druppeltje water doet er 21 minuten over om de 36 hoogtemeters te overbruggen. Aan de bron van de beek dondert het water over witgrijze kalksteenrotsen uit de Ardennen naar beneden. Leg alle rotsen in de tuin op een weegschaal en je telt 1.027.000 kg rots.

- Het Provinciedomein is sinds 2017 ook een attractie rijker. Om de toekomst van het Brabants trekpaard veilig te stellen worden er in het domein vier trekpaarden (Christa, Jérome, Jarca en veulen Darko) ingezet in de publiekswerking. De paarden zijn attractie bij het ophalen van vuilnis, bij het water geven aan de planten, bij het slepen van bomen, bij het werken op het veld of op de weide. 


Tussen het Provinciedomein en het Hallerbos worden de andere afstanden uitgetekend. Het landschap bestaat er uit een lappendeken van weilanden, akkers en bosjes met links en rechts kabbelende beekjes. Door de vele hellingen krijgt de streek ook wel eens de naam van Brabantse Ardennen.


De wandelaars van de 5 km blijven in het Provinciedomein en kunnen genieten van al het moois dat dit park te bieden heeft. Deze lus is geschikt voor rolwagens.


Vanaf 11 km wandel je naar de rustpost van Dworp langs holle wegen, glooiende en kronkelende paadjes door het Krabbos en langs de Kapittelbeek. Begijnenbos, de Solheide en langs de Molenbeek. Na de rustpauze keer je terug naar de startzaal via het Provinciedomein langs de Molenbeek, door de Solheide en het Begijnenbos. Deze lus van 11 km gebruiken wij als basisomloop voor de langere afstanden. 

Wij bereiken de rustpost na 4.5 km. In de rustpost van Dworp hebben de wandelaars de keuze uit 2 lussen met eigen accenten en karakter:


- Lus van 7.8 km naar de “Solheide” richting Alsemberg. Wandelen langs landelijke en glooiende wegen door de Elsemheide tot aan het Cultureel Centrum “De Meent” in Alsemberg. De terugweg loopt langs de vallei van de Molenbeek via de “Herisemmolen”. 

De Herisemmolen in Alsemberg (Beersel) is in ons land de laatste watermolen voor de productie van papier en karton die nog zijn inrichting heeft. De site van de papiermolen en de oude kartonfabriek Winderickx is een zeldzame getuige van de ontwikkeling van het papier en het karton in België. Al in 1306 was er sprake van een banmolen op de Molenbeek, die in de 16de eeuw werd omgevormd tot een papiermolen. In 1858 schakelde de familie Winderickx over op de productie van karton. In 1940 sloot de 'Cartonnerie Fr.-X. Winderickx' definitief de deuren. In 1979 werd het industriële complex beschermd als monument en samen met zijn omgeving als dorpsgezicht. Na jarenlange verwaarlozing, volgde in de jaren 1990 een ingrijpende restauratie. De inrichting als papier- en kartonmolen is nu weer compleet en operationeel. Een metalen bovenslagrad drijft de papiermolen aan; een kleiner houten bovenslagrad drijft de graanmolen aan. De Herisemmolen is nu een van de belangrijkste sites op het vlak van de industriële archeologie in Vlaanderen. In het levende museum kunnen bezoekers onder meer zelf papier scheppen.

De lus heeft een Zuid-Amerikaans tintje door de inplanting van een Alpacaboerderij langs het parcours. Mits een beetje geluk kan je onderweg lama’s en vicuñas bewonderen. Totaal: 19 km.


- Lus van 9.6 km naar het Hallerbos, onze jaarlijkse klassieker. Wandelen door gebieden met klinkende namen zoals het “Keldergat”, “Dries”, het “Tranendal” en de “Kruisberg” naar het hartje van het Hallerbos met zijn tapijten van geurende wilde hyacinten, tot zover het oog reikt. Terugkeer naar de rustpost op een stukje van het volledig vernieuwde Hendrik Consciencepad langs de “Kapittelbeek” (ook “Steenputbeek” genaamd). Het Hendrik Consciencepad is het allereerste toeristisch beschreven pad in Vlaanderen. Het dateert van 1935 en is 12 km lang en loopt van Halle naar Beersel. Totaal: 21 km.


De combinatie van deze 2 lussen onderling biedt de wandelaar nog de mogelijkheid om zijn wandeling uit te breiden tot een parkoers van 29 km.


De rustpost kan ook bereikt worden via een ander traject van 10.6 km dat speciaal uitgewerkt werd voor de lange afstandswandelaars. Dit traject leidt de wandelaars eerst naar de “Beemd” langs de oevers van de Molenbeek. Wandelen langs de sportvelden van Huizingen, door de “Tuinwijk” na de oversteek van de Alsembergsesteenweg, rustige paadjes in het Kruisbos, langs de gebouwen van het vroegere“Sanatorium”, landelijke paden tussen de weiden van een stoeterij, bosrijke paadjes die evenwijdig lopen met de E 19 die wij oversteken over de zwartgeblakerde autosnelwegbrug van “Drasop” om aan te sluiten bij het heentraject van de basislus van 11 km in het “Krabbos” en “Kamerijk”.


De wandelaars die het volledig uitgestippelde parkoers willen afleggen kiezen voor de wandeling van 35 km.


De mooiste plekjes van de omgeving zijn verwerkt tot een harmonisch geheel, waar elke wandelaar en natuurliefhebber enthousiast terugkeert.

 

Streekbierentocht op zondag 11 oktober 2020