STREEKBIERENTOCHT

STREEKBIERENTOCHT 13 OKTOBER 2019 SINT-PIETERS-LEEUW (ZUUN)

De jaarlijkse Streekbierentocht start traditiegetrouw vanuit Sint-Pieters-Leeuw. Gelegen aan oude en belangrijke verbindingswegen en in de schaduw van Brussel en Halle, groeide deze landelijkenederzetting uit tot een belangrijke woon- en werkgemeenschap. De gemeente kan buigen op een lange en met documenten gestaafde geschiedenis. De oudste geschreven bronnen gaan terug tot de 9e, 12e en 13e eeuw.

Het kortste parcours van de 5 km start in de Jan Vanderstraetenstraat en volgt voor een rustige wandeling de grintpaden naast het Slesbroekwachtbekken en de Zuunbeekvallei. Via de Vogelstraat en veldwegen bereiken de wandelaars de Karenberg en keren ze terug naar de startzaal via het Slesbroek en de Spaanse Vijvers.

Het parcours van de 7 km loopt langs het Slesbroek en volgt een reeks holle- en veldwegen, richting het natuurreservaat van de Vallei van de Vogelzangbeek. Deze lus biedt prachtige vergezichten over de skyline van Brussel en in de verte kan men zelfs het “Atomium” zien glimmen. De terugkeer naar de startzaal verloopt langs rustige paadjes en veldwegen.

De basislus van onze tocht is 11 km lang met een rustpost na 4.8 km in “Jeugdcentrum Laekelinde”. Het parcours volgt eerst een gedeelte van het parcours van de 5 km om verder te gaan, na de splitsing met de andere parcours, naar de controlepost “Laekelinde”.

De terugkeer naar de startzaal loopt langs holle- en veldwegen richting het Gemeentelijk Cultureel Centrum “Coloma”. Het park Coloma heeft een oppervlakte van 15 ha en werd oorspronkelijk aangelegd volgens de Franse stijl: dreefstructuren, rechthoekige vijvers, vijverkanaal en de geometrische vormen. Naderhand overheerste de Engelse stijl van tuinaanleg, wat ook hier merkbaar is. In het Colomapark werd recent één van de mooiste rozentuinen van Europa aangelegd dat te bezoeken is van 15 mei tot 30 oktober. Het kasteel van Coloma en het bijhorende park is één van de meest gekende monumenten van Sint-Pieters-Leeuw. Het Waterkasteel fungeert al sedert 1992 als cultureel centrum. Beschermd door een vijver en omgeven door 3 belangrijke en oude verbindingswegen groeide deze burcht uit tot een mooi renaissancecomplex en een huis van “plaisantie”. De wandelaars lopen naar de Zuunbeekvallei waar hun parcours aansluit bij de 5 km.

In de rustpost “Laekelinde” hebben de wandelaars de mogelijkheid om hun tocht uit te breiden met een lus van 6 of 10 km. Deze lussen lopen via de natuurgebieden “De Beverbeemd”, “Brukom”, de “Vosholenweg” en de “Pijnbroek” en leiden de wandelaars naar het Kanaal Brussel-Charleroi waar ze een natuurpad volgen langs het kanaal om terug te keren naar de controlepost. Deze lussen worden afgelegd door de wandelaars van de 17, 21, 24 of 28 km.

Wie meer kilometers, 24 of 28 km, in de benen heeft, trekt na een terugkeer naar de startzaal, richting Vallei van de Vogelzangbeek. Zie beschrijving van het parcours van de 7 km.

Met sportieve groeten,

Robert RIMEZ